Digitaal VS. Analoog

Fotografie, is zoals eerder in mijn blog werd genoemd, iets magisch, het heeft een grote aantrekkingskracht. Maar daarnaast is het voor velen tijdverdrijf, een hobby. Fotografie heeft vele kanten.

Het magische, de aantrekkingskracht, de hobby, slaat natuurlijk op beide soorten fotografie Toch zijn er ook veel verschillen. Er is een eeuwige discussie gaande over welke soort fotografie beter is. Deze discussie leidt niet tot een conclusie, want heeft vooral te maken met smaak, met techniek en met resultaat (en deels ook met tijd, want analoge fotografie kost veel tijd). En daar kan iedereen een verschillende mening over hebben.

Wanneer  er gefotografeerd wordt als hobby, wordt er vaak zowel digitaal als analoog gefotografeerd. Dat doe ik ook. Maar altijd zal iemand een grotere voorkeur voor één van tweeën hebben. De meeste fotografen zien meteen het verschil tussen een foto genomen met een analoge of een digitale camera. Dit omdat de karakteristiek van analoge foto’s duidelijk te herkennen is.

Verschillen en overeenkomsten
Eigenlijk is de basis van de camera’s voor beide vormen van fotografie niet heel erg verschillend. Om een foto te kunnen maken hebben ze allebei een diafragma, een sluiter en een objectief. Het grootste verschil is dat er bij digitale fotografie geen gebruik gemaakt wordt van een rolletje lichtgevoelige film. In een digitale camera zit een chip, de zogenaamde CCD, de Charge Coupled Device. Deze lichtgevoelige chip zit achter de lens van de digitale camera, via deze chip wordt het opgenomen beeld opgeslagen op een geheugenkaartje. Een ingewikkeld technisch verhaal. Waar het op neerkomt is dat de lichtgevoelige sensor in de chip het licht opvangt en omzet in een digitaal signaal, de foto.

En als je het niet technisch benadert: bij een digitale camera kun je direct het resultaat zien, op de camera of op de computer. Bij een analoge camera moet het filmrolletje naar een ontwikkellab en duurt het een aantal dagen voor je het resultaat kunt zien.

Daarnaast vraagt analoog qua techniek meer van de fotograaf. Dit is voornamelijk het geval als je praat over analoge slrs camera’s (spiegelreflex). Omdat de hoeveelheid licht voortdurend verandert moet bij elke foto de camera opnieuw ingesteld worden.

De viewfinder van mijn spiegelreflex camera. Het streepje is de lichtmeter. Het rondje moet op het streepje komen.

De viewfinder van mijn spiegelreflex camera. Het streepje is de lichtmeter. Het rondje moet op het streepje komen.

Resultaten
Het grootste verschil ten aanzien van de resultaten vind ik moeilijk te benoemen. Zeker omdat iets dat ik mooi vind, misschien niet mooi gevonden wordt door één van jullie. Het blijft altijd objectief. Daarom hieronder voorbeelden van digitale en analoge foto’s zodat je je eigen mening kunt vormen.

links: digitaal, rechts: Analoog Bron:

links: digitaal, rechts: Analoog
Bron: http://photo.net/digital-camera-forum/00WAez

Om door te gaan op mijn persoonlijke voorkeuren ten aanzien van het resultaat;  ik vind de kleuren bij analoge fotografie veel mooier. Het springt er uit, de kleurtonen steken meer af. Bij digitale foto’s zijn de kleuren vaak flets. De lucht op een digitale foto wordt nooit zo blauw als die op de analoge foto.

Zuid-Afrika

Blauwe (analoge) lucht in Zuid-Afrika.

Het resultaat is ook moeilijk te vergelijken omdat analoge foto’s afgedrukt moeten worden om ze te kunnen zien en digitale foto’s meestal op de computer bekeken worden. Het aantal digitale foto’s dat afgedrukt wordt is veel kleiner dan het aantal gemaakte foto’s.

Digitale foto’s worden overgezet naar de computer, hierdoor kunnen foto’s makkelijk bewerkt worden. Je kunt het beeld ‘perfect maken’. Staat de moedervlek op je gezicht je niet aan? Dan maak je gebruik van een bewerkingsprogramma zoals bijvoorbeeld Photoshop en de moedervlek verdwijnt. Dat betekent dat analoge foto’s doorgaans ‘echter’ zijn. De scherptelijnen (het over gaan van scherp naar onscherp) in foto’s is bij analoge foto’s minder hard dan bij digitale foto’s. Bij digitale foto’s zijn de lijnen strak en duidelijk, terwijl de lijnen bij analoge foto’s veel zachter zijn.

Ook vind ik, net als mijn vader, de korrel in een foto mooi. Dit komt door het soort film dat er wordt gebruikt. Dit kun je dus niet doen of maken bij digitale foto’s. Een digitale camera geeft het beeld weer zoals wij dat zien (flets), dit kun je, zoals gezegd, aanpassen door gebruik te maken van een fotobewerkingsprogramma. Een analoge foto geeft het beeld weer dat wij kunnen zien, versterkt door het gebruik van een bepaald soort film. Dit effect kun je deels bij een digitale foto bereiken door deze te bewerken maar nooit helemaal.

Doordat je het resultaat direct ziet, weet je bij digitale fotografie of je blij bent met de foto of niet. Zo niet  dan kun je net zolang blijven proberen totdat je de goede foto hebt. Dat digitale fotografie veel sneller is dan analoge fotografie is absoluut een voordeel.  De nieuwsfotograaf schiet een plaatje, verstuurt het en het kan direct nog opgenomen worden in de krant of op de nieuwssite. Het is snel, perfect en aanpasbaar. Veel voordelen waardoor je voor digitale fotografie kunt kiezen, maar zo heeft analoge fotografie ook veel voordelen. Beide soorten fotografie hebben hun voors en tegens.

Wat vinden jullie mooier? Analoge of digitale foto’s? En waarom? Reageer vooral! 

meer lezen: http://www.twinlenslife.com/2011/01/digital-vs-film-canon-5d-mark-ii-vs.html

Advertenties